poniedziałek, 15 lipca 2013

Serowa tarta z jagodami

Do wykonania spodu potrzebujemy:
1 jajko
100g miękkiego masła
200g mąki pszennej (wcześniej przesianej przez sito)
100g cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Do wykonania masy serowej potrzebujemy:
1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
100g cukru
50g miękkiego masła
200g sera twarogowego
1 łyżkę mąki
2 łyżeczki cukru waniliowego

Ponad to potrzebujemy:
500g jagód
migdały w płatkach


W misce wymieszaj masło, cukier, jajko,mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ciasto owiń folią i schowaj do lodówki na ok 30 min. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką aby nie przywierało. Wyjmij je z lodówki i pokrój w plastry,a następnie wyłóż nim blachę. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.

Żółtko utrzyj z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Następnie do otrzymanej masy stopniowo dodawaj mąkę i ser. Po wyjęciu spodu z pieca pozostaw go na chwilę do wystygnięcia, a w tym czasie ubij białko na sztywną pianę, po czym pomału wymieszaj je z masą serową.

Wyłóż ją na upieczone ciasto, a następnie posyp wierzch jagodami oraz migdałami. Całość piecz w 180 stopniach przez 40 minut. 


~niestety gdy piekłam tartę nie miałam ze sobą swojego aparatu, więc zdjęcie jest nieciekawej jakości :(


Smaczności! 




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...